READUP

ReadUp by Glifing converteix la lectura en un joc de butxaca, on els nens poden practicar per millorar les habilitats lectores, gaudint de l’acompanyament dels pares i amb autonomia.

Tots sabem de la importància d’esdevenir un lector hàbil, així com de promoure l’interès per la lectura des que els nens i nenes són ben petits.

En un món digital, creiem que ReadUp pot ajudar als pares a fer de la lectura un joc de família, des que els nens comencen a endinsar-se en aquest món màgic de desxifrar el codi escrit.

Està comprovat que com millor llegim, més ens agrada llegir. La lectura és un plaer quan no ens suposa un gran esforç. Per tal que això succeeixi, per tal que la lectura sigui fluida i natural, ens caldrà una bona pràctica. ReadUp és aquesta pràctica que farà més fàcil l’accés als llibres. ReadUp no substitueix els llibres, ni un entrenament lector pautat per un professional. ReadUp vol introduir i apropar a nens i nenes a la lectura mitjançant el joc.


La ciència que sustenta el ReadUp

ReadUp està basat en el mètode Glifing que, al llarg dels darrers anys, ha provat la seva eficàcia en el tractament de les dificultats d’aprenentatge de la lectura en centres de reeducació, així com en diversos centres escolars.

Seguint la metodologia Glifing, el ReadUp consisteix en diferents nivells de joc on, en cada un d’ells, hi trobem 4 estadis d’aprenentatge:

Estadi 1: Les primeres dues activitats treballen la via fonològica de la lectura, és a dir, se centren en practicar la descodificació. Es tracta de millorar l’habilitat de descodificar les síl·labes de la forma més precisa i ràpida possible. Seria l’habilitat de fer que la conversió grafema fonema es converteixi en un mecanisme automàtic que no acabi representant cap esforç per al nostre cervell. La via fonològica la utilitzem els lectors experimentats cada vegada que hem de llegir una paraula nova o molt poc freqüent.

Estadi 2: Les activitats tercera i quarta treballen la via lèxica de la lectura, és a dir, cerquen d’aconseguir que les paraules d’ús freqüent puguin ser llegides amb un sol cop d’ull, tal com fem els lectors experts. Hi ha paraules que no cal descodificar perquè són reconegudes en la seva totalitat, gràcies a la quantitat de vegades que les hem vist.

Estadi 3: L’activitat número cinc enfortirà la memòria dels nostres infants. La memòria ha estat subestimada en els darrers anys, però la veritat és que la memòria és un dels cavalls de batalla de tots els aprenentatges, necessitem una memòria forta i activada per tal de fer bé tasques com llegir i comprendre el que llegim, fer operacions matemàtiques, resoldre raonaments lògics… etc.

Estadi 4: Les darreres tres activitats activen la comprensió lectora a través de jocs de pistes.

La feina ben feta sempre té premi. Per això en acabar els quatre estadis d’aprenentatge s’activa un joc i una botiga que ens permet personalitzar la mascota, gràcies a les estrelles i gemes que hem anat aconseguint.

Els estadis 1 i 2 estan pensants per a fer acompanyats d’un adult i la resta d’estadis permeten al nen jugar de forma autònoma.